Güneş enerjisi herhangi bir zararlı gaz salınımının olmadığı temiz bir enerji kaynağıdır. Güneşin yaklaşık yüzde 90‘ı hidrojenden oluşmaktadır. Hidrojen çekirdekleri füzyon olayı ile helyum çekirdekleri oluşmakta ve bu olay esnasında çok büyük bir enerji açığa çıkmaktadır. Dünyaya ulaşan bu enerji füzyon tepkimesiyle oluşan ışınım enerjisidir. Bu ışınımın panellerle elektrik enerjisine çevrilmesi işlemi sistemi tanımlamaktadır.
Artan nüfus ve sanayileşme beraberinde artan bir enerji ihtiyacı getirmiştir. Özellikle petrol, doğalgaz vs. olmayan ülkeleri baz alacak olursak bu artan enerji ihtiyacına cevap vermek oldukça sıkıntılı olmaktadır. Bu sorunu ya dışardan karşılayacaklar ya da yenilebilir enerji kaynaklarına yönelecekler. Daha temiz ve daha az maliyetli olan yenilebilir enerji kaynaklarına yönelmek daha mantıklı olacaktır.
Yenilebilir enerji kaynaklarından olan güneş enerjisi son dönemde oldukça yaygınlaşmakta ve popülaritesini arttırmaktadır.
Son olarak Fas dünyanın en büyük güneş enerji merkezi olan tesisin ilk ayağı ”Noor I” isimli güneş enerji santralini açtı. Noor I santrali 480 hektar alana kurulu olan tesis 652 milyon dolara mal oldu. Bu istasyon haricinde aşamalı olarak dört istasyon daha açılması planlanmaktadır. Proje tamamlandıktan sonra 580 megawatt güç elde edilmesi düşünülüyor.
(0) Yorumlar